2019-03-14
Team Yachtsafe

Yachtsafe GPS-larm hjälpte polisen att gripa Vitryska båttjuvar!

Det är alltid extra roligt och motiverande att höra berättelser från våra kunder om hur deras Yachtsafe GPS-larm stoppar både stölder och inbrott i praktiken. Häromveckan kontaktade Magnus Ekström oss, en trogen Yachtsafe användare sedan ett år tillbaka. Magnus berättade om en riktigt häpnadsväckande händelse han råkat ut för i höstas, där hans Yachtsafe GPS-larm hjälpte polisen att gripa fyra Vitryska båttjuvar. Straffet, 10 månaders fängelse och 5 års utvisning från landet.

Läs hans egen berättelse nedan:

Min båt en Micore 628 (köpt maj 2018) har ett Yachtsafe GPS-larm installerat i båtmotorn. På natten den 7:e oktober larmar Yachtsafe-appen med ett SMS om att strömmen var bruten till båten!! Det tog mig några minuter att förstå vad som hänt… Jag öppnade direkt Yachtsafe-appen och såg då att båten inte var där den brukade vara. Båten låg nu istället på badstranden som tillhör vår samfällighet i Blekinge skärgård. Då förstod jag att någon försökte sabotera eller stjäla min båt.

Själv befann jag mig i Malmö en bra bit från båthamnen när jag fick larmet. Jag kontaktade mina svärföräldrar som fanns i närområdet och de tog sig ner till båtplatsen, men där fanns inte min båt. Den var borta! Jag berättade då för min svärfar att enligt Yachtsafe-appen borde båten ligga på badstranden. Då hörde de en massa ljud och slammer från badstranden. När min svärfar lyste med ficklampan mot badstranden blev det helt tyst. På badstranden fanns två båtar och en i vattnet. Båten i vattnet var tömd på allt, den andra båten hade också tömts på motor, inredning m.m. På min båt hade man skruvat av styrningen, demonterat panelen med kartplottern, klippt allt kablage till motor och påbörjat losstagning av motorn. Vid tillfället då man klippt kablaget till motorn hade man brutit strömmen till GPS-larmet som därför omedelbart larmat till min mobil. På grund av larmet kunden min svärfar snabbt komma ner till hamnen och avbryta den påbörjade stölden.

Jag kontaktade Polisen som drog igång en massiv insats med flera polispatruller med hundar, en polishelikopter och Kustbevakningen som placerade sig utanför inloppet till viken som leder in till hamnen, för att stoppa en eventuell flykt med båt. Polisen hittade efter en stunds letande fyra Vitryssar på olika ställen i närområdet. Rättegång hölls mot de fyra Vitryssarna i början av januari 2019 och de blev dömda till 10 månaders fängelse och 5 års utvisning ur landet.